Twaróg półtłusty od Dominika
Region: Małopolskie
Twaróg wytwarzany jest zgodnie z tradycją, wyłącznie z mleka krowiego. Twaróg jest lekkostrawny, może być stosowany w dietach. Mleko do produkcji pochodzi z bazy surowcowej zakładu, z niewielkich gospodarstw rolnych, w których liczba pogłowia rzadko przekracza dziesięć krów, z czystych ekologicznie terenów Beskidu Niskiego (Łemkowszczyzna) i Beskidu Sądeckiego. Wiele z gospodarstw ma certyfikat ekologiczny. Zwierzęta, najczęściej rasy polskiej czerwonej lub jej krzyżówki, są zadbane, pasą się na łąkach bogatych w trawy, koniczyny i zioła. Tradycyjny chów, rasy krów i dieta gwarantują unikalną wartość odżywczą mleka, które obfituje w sole mineralne, białko i tłuszcz doskonałej jakości.
Nazwa i adres producenta
Zakład Przetwórstwa Mleczarskiego DOMINIK, Sp. z o.o.
Dąbrowa 6a, 33-311 Wielogłowy