Drukuj artykuł

Masło tradycyjne z Filipowa

Region: Podlaskie

Oznaczenia:

Gmina Filipów leży w północno-wschodniej części Polski w dolinie rzeki Rospuda na pojezierzu suwalskim, jednym z najpiękniejszych i najczystszych regionów naszego kraju. Masło wytwarzane jest w mleczarni „Rospuda" według nie zmienionej od 1968 roku receptury i technologii.

Masło ma lekko kremową barwę, jego smak jest czysty, kwaskowaty, mleczny i odznacza się lekkim posmakiem pasteryzacji. Surowcem wykorzystywanym do produkcji masła tradycyjnego jest śmietana z mleka krowiego, pochodzącego wyłącznie od dostawców z gminy Filipów i Przerośl. Nie zawiera żadnych dodatków typu oleje czy tłuszcze zwierzęce.W 2005 roku Masło Tradycyjne wpisane zostało na Listę Produktów Tradycyjnych przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

Nazwa i adres producenta

Spółdzielnia Mleczarska „Rospuda",
ul. 1 Maja 48,
16-424 Filipów
email: smrospudafilipow@wp.pl,
www.smrospudafilipow.pl