Ser koryciński "Swojski" Krystyny Łukaszuk
Województwo:
Rodzaj działalności
Produkcja sera korycińskiego.
Info o producencie
Ser koryciński „Swojski" zwany żółtym, to lokalna odmiana sera podpuszczkowego z niepasteryzowanego mleka krowiego. Jest produkowany w tym gospodarstwie od pokoleń. O jakości sera Krystyny Łukaszuk świadczą prestiżowe nagrody i wyróżnienia - m.in. nagrodzony „Perłą 2004" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", został też Podlaską Marką Roku 2004 w kategorii Smak Roku. W 2005 r. „Swojski" został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, zaś w 2012 r. uzyskał unijny znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Opis produktów
Ser koryciński „Swojski" zwany żółtym, to lokalna odmiana sera podpuszczkowego wytwarzanego z niepasteryzowanego mleka krowiego.
Nagradzane wyroby
Ser koryciński „Swojski" został nagrodzony „Perłą 2004" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" oraz Podlaską Marką Roku 2004 w kategorii Smak Roku.
Certyfikaty i nagrody
Ser koryciński „Swojski" został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych oraz uzyskał unijny znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Kontakt
Gorszczyzna 2
16-140 Korycin
Tel.: (85) 72 19 342, 666 231 147
E-mail: krystynalukaszuk@o2.pl