Przepisy prawne
Przepisy prawne regulujące zasady rejestracji tradycyjnych produktów wysokiej jakości oraz produktów znanego pochodzenia
Zagadnienia związane z ochroną produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami oraz produktów regionalnych określone są w prawie Unii Europejskiej w:
rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych,
- rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1898/2006 z dnia 14 grudnia 2006 r. określającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych,
- rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1216/2007 z dnia 18 października 2007 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 509/2006 w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami,
- rozporządzeniu Komisji (WE) nr 628/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 1898/2006 określające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Poduktom tradycyjnym przyznawany jest znak Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (GTS), aproblematykę produktów tradycyjnych na poziomie Unii Europejskiej reguluje:
Produktom regionalnym czyli produktom znanego pochodzenia przyznawany jest znak Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP) lub Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG), a problematykę produktów znanego pochodzenia na poziomie Unii Europejskiej reguluje:
Polskie produkty zgłaszane są do rejestracji w Komisji Europejskiej na podstawie: