





Ekologiczne Gospodarstwo Rolne w Zębowie






Województwo:
Rodzaj działalności
Wypiek tradycyjnego chleba żytniego.
Info o producencie
Chleb w gospodarstwie ekologicznym w Zębowie, gmina Lwówek, wypiekany jest w rodzinie Nowaków od wielu pokoleń, wyłącznie z mąki żytniej według niezmienianej od lat receptury. Mąkę po wymieszaniu z mlekiem poddaje się zakwaszeniu, dodaje odrobinę soli, a następnie z wyrobionego ciasta formuje bochenki, które po wyrośnięciu wkłada się do tradycyjnego pieca chlebowego opalanego drewnem. Taki chleb zachowuje bardzo długo świeżość. Chleb żytni wielkopolski jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Otrzymał wiele nagród i wyróżnień, m.in. nagrodę „Perła 2008" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Opis produktów
Chleb żytni wielkopolski wypiekany jest wyłącznie z mąki żytniej według niezmienianej od lat receptury.
Nagradzane wyroby
Chleb żytni wielkopolski otrzymał wiele nagród i wyróżnień, m.in. nagrodę „Perła 2008" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Certyfikaty i nagrody
Chleb żytni wielkopolski jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
Kontakt
Ekologiczne Gospodarstwo Rolne w Zębowie
Damian Nowak
Zębowo ul Parkowa 12
64-310 Lwówek
Tel.: 668 302 496
Skype: dimas262
Zdjęcia

