Drukuj artykuł
housesepator Producencisepator Lista producentów wg branżsepator owoce, warzywa, grzyby, zioła i ich przetworysepator Gospodarstwo „Zagon” Elżbieta i Sławomir Kuczmabread_active_right

Gospodarstwo „Zagon” Elżbieta i Sławomir Kuczma

Uczestnictwo w systemach jakości:


Województwo:

Zachodniopomorskie

Rodzaj działalności

 

Ekologiczna produkcja i przetwórstwo warzyw - głównie ogórków, kapusty oraz chrzanu, kopru, czosnku, marchwi, jabłek złota reneta, cebuli.

 

Info o producencie

 

Gospodarstwo prowadzi ekologiczną produkcję roślinną. Jej część - warzywa, głównie ogórki i kapusta, są kiszone metodą tradycyjną. Dodatki: chrzan, koper, czosnek, marchew, jabłka złota reneta, cebula - również pochodzą z własnej produkcji. Do wytwarzania kiszonego ogórka kołobrzeskiego, poza naturalnymi świeżymi dodatkami wykorzystywana jest naturalna woda solankowa, pozyskiwana ze źródła solankowego w Kołobrzegu. Mineralny skład solanki połączony z dobrej jakości surowcami, daje wysokiej jakości produkt. Został on nagrodzony „Perłą 2005" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Gospodarstwo otrzymało certyfikat uczestnictwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

 

Opis produktów

 

Kiszony "Ogórek Kołobrzeski" i kapusta kiszona"Tradycyjna" wytwarzane są z własnych surowców, tradycyjnymi metodami gdzie wykorzystywana jest naturalna woda solankowa, pozyskiwana ze źródła solankowego w Kołobrzegu.

 

Nagradzane wyroby

 

Ogórek kołobrzeski został nagrodzony „Perłą 2005" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

 

Certyfikaty i nagrody

 

Gospodarstwo otrzymało certyfikat uczestnictwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

 

Kontakt

 

Ząbrowo 4

78-120 Gościno

Tel.: 697 620 527

e.kuczma@poczta.onet.pl


Zdjęcia