Gospodarstwo „Zagon” Elżbieta i Sławomir Kuczma
Województwo:
Rodzaj działalności
Ekologiczna produkcja i przetwórstwo warzyw - głównie ogórków, kapusty oraz chrzanu, kopru, czosnku, marchwi, jabłek złota reneta, cebuli.
Info o producencie
Gospodarstwo prowadzi ekologiczną produkcję roślinną. Jej część - warzywa, głównie ogórki i kapusta, są kiszone metodą tradycyjną. Dodatki: chrzan, koper, czosnek, marchew, jabłka złota reneta, cebula - również pochodzą z własnej produkcji. Do wytwarzania kiszonego ogórka kołobrzeskiego, poza naturalnymi świeżymi dodatkami wykorzystywana jest naturalna woda solankowa, pozyskiwana ze źródła solankowego w Kołobrzegu. Mineralny skład solanki połączony z dobrej jakości surowcami, daje wysokiej jakości produkt. Został on nagrodzony „Perłą 2005" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Gospodarstwo otrzymało certyfikat uczestnictwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Opis produktów
Kiszony "Ogórek Kołobrzeski" i kapusta kiszona"Tradycyjna" wytwarzane są z własnych surowców, tradycyjnymi metodami gdzie wykorzystywana jest naturalna woda solankowa, pozyskiwana ze źródła solankowego w Kołobrzegu.
Nagradzane wyroby
Ogórek kołobrzeski został nagrodzony „Perłą 2005" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Certyfikaty i nagrody
Gospodarstwo otrzymało certyfikat uczestnictwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Kontakt
Ząbrowo 4
78-120 Gościno
Tel.: 697 620 527