Produkcja Wędlin Regionalnych u Mądrego






PROWADZI DZIAŁALNOŚĆ OD:
1991 r.
Województwo:
Rodzaj działalności
Produkcja tradycyjnych wyrobów wytwarzanych w oparciu o stare przepisy.
Info o producencie
Zakład Masarski jest firmą rodzinną. Powstał w 1991 r. Specjalizuje się w produkcji tradycyjnych wyrobów wytwarzanych w oparciu o stare przepisy. Jest znany przede wszystkim z produkcji słynnej kiełbasy lisieckiej. W gminie Liszki i Czernichów wytwarza się ją od wieków według tej samej starej receptury. Swoim klientom firma proponuje też szynki, polędwiczki, boczki, schab oraz polędwicę w ziołach Mądrego. Od niedawna, w oparciu o przedwojenne receptury produkowane są również smakowite pasztety. Stanisław Mądry - właściciel zakładu, wyhodował własny szczep pleśni spożywczej, który jest wykorzystywany przy produkcji szynki długo dojrzewającej typu parmeńskiego. Kiełbasa lisiecka ma unijny znak Chronione Oznaczenie Geograficzne, „Perłę 2003" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów", jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Stanisław Mądry otrzymał też „Perłę 2006" za polędwicę w ziołach, a Anna Mądra „Perłę 2009" za pasztet wieprzowy.
Opis produktów
Kiełbasa lisiecka wytwarzana według starej receptury. Firma proponuje też szynki, polędwiczki, boczki, schab oraz polędwicę w ziołach Mądrego. Produkowane są również pasztety w oparciu o przedwojenne receptury. Do produkcji szynki długo dojrzewającej typu parmeńskiego wykorzystywany jest własny wyhodowany szczep pleśni spożywczej.
Nagradzane wyroby
Kiełbasa lisiecka otrzymała „Perłę 2003" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Polędwica w ziołach otrzymała „Perłę 2006".
Pasztet wieprzowy otrzymał „Perłę 2009".
Certyfikaty i nagrody
Kiełbasa lisiecka ma unijny znak Chronione Oznaczenie Geograficzne i jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
Kontakt
Zakład Masarski s.c
Stanisław Mądry, Danuta Jeruzalska, Andrzej Mądry
Nowa Wieś Szlachecka 77
32-060 Liszki
Tel.: 12 2702542
www.zakladmasarski.w.interia.pl
Zdjęcia

