Śliwka Damacha
Region:
Region wytwarzania – Ponidzie, Niecka Solecka
Jest to dawna, prymitywna odmiana śliwki, przywieziona do Europy ponoć z ogrodów Damaszku z Persji, odporna na choroby, bardzo plenna. Śliwy odmiany damacha były bardzo powszechne na Ponidziu. W okolicach Buska stanowiły najpopularniejsza odmianą śliwek w sadach przydomowych.
Pani Barbara Kapusta, właścicielka zajazdu „Mateo”, promuje wyroby z damachy od kilku lat. Wykorzystuje śliwki tej odmiany do potraw przygotowanych w prowadzonym przez siebie zajeździe: do pieczenia mięs i drobiu oraz ciast, do przyrządzania sosów, do bigosu i regionalnej potrawy: kaszy ze śliwkami, do rozmaitych nalewek. W zajeździe smażone są również powidła.
Śliwka Damach otrzymała nagrodę „Perła” w 2006r.
Nazwa i adres producenta
Barbara Kapusta
zajazd „Mateo”
ul. Dr Piotrowskiego 41,
28-130 Stopnica
woj. świętokrzyskie
e-mail:b.kapusta@mateo.pl