Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Zupysepator ŻUREKbread_active_right

ŻUREK

ŻUREK

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Zakwas na żurek własnej roboty

 

7-8 łyżek dobrej jakościowo mąki żytniej wsypać do słoika. Zalać mąkę ½ litra wody, dodać ząbek czosnku. Przykryć słoik gazą lub ściereczką i odstawić na 4-5 dni (mieszać dwa razy dziennie). Taki domowy zakwas powinien mieć przyjemny, mocno kwaśny smak. Przechowywać można go 
w lodówce, w zamkniętym słoiku, przez dwa tygodnie.

 

Gotowanie żurku

 

Wlać do garnka 2 l wody, dodać obrane 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę i zagotować. Dodać kiełbasę białą lub wędzoną według uznania, majeranek, sól. Kiedy składniki będą miękkie, wlać szklankę zakwasu. Na koniec dodać trochę kwaśnej śmietany i podsmażoną słoninkę lub boczek z cebulką.