„ŻUR ŚLĄSKI NA WĘDZONYCH KOŚCIACH I DOMOWYM ZAKWASIE” - NA BOGATO
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Zakwas
- około litra wody
- 5-6 ząbków czosnku
- 10 łyżek mąki żytniej
Wodę przegotować, wystudzić, dodać mąkę i pokrojony czosnek. Wymieszać, żeby nie było grudek. Słoik pozostawić w ciepłym miejscu. Po około trzech dniach zakwas powinien mieć charakterystyczny kwaśny zapach.
Żur zaczynamy gotować na wędzonych kościach, do tego dodajemy jarzyny: marchew, pietruszkę, seler, może być też lubczyk. Osobno kroimy w kostkę ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiełbasę, boczek i cebulkę przesmażamy. Do przecedzonego wywaru wlewamy zakwas i energicznie go mieszamy. Po zagotowaniu dodajemy kiełbasę, boczek, obrane mięso z wywaru, cebulkę i drobniutko pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem.