ŻUR ŚLĄSKI NA KWASCE KAPUŚCIANEJ
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- ½ litra kwaski (kwas kapuściany) na 1½ litra wody
- sól, pieprz
- śmietana 18%
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia żuru
Przygotowanie
Do gotującej się wody wlać pół litra kwaski. Zagotować, zagęścić dwoma (rozmieszanymi w wodzie) kopiastymi łyżkami mąki. Dodać do smaku przyprawy. Do całości wlać pół litra śmietany uprzednio zahartowanej, aby się nie zważyła. Podawać z ziemniakami ugotowanymi,„posztamfowanymi" (ugniecionymi tłuczkiem) i przypieczonymi, okraszonymi skwarkami z wędzonki lub słoniny.
W wersji „na bogato" żur z kwaski można podawać z kiełbasą lub wędzonką.