Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Zupysepator ZUPA DYNIOWA Z KLUSECZKAMIbread_active_right

ZUPA DYNIOWA Z KLUSECZKAMI

ZUPA DYNIOWA Z KLUSECZKAMI

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


Dynię pokrojoną w kostkę z odrobiną wody, dusimy na małym ogniu do miękkości. Gdy jest miękka, dodajemy śmietanę 30% i wszystko dokładnie miksujemy.

 

Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek. Wrzucamy do zupy wraz z zielonym tymiankiem i ponownie miksujemy. Można dać odrobinę przecieru pomidorowego, pieprzu ziołowego i odrobinę soli. Zupę podajemy z kluseczkami zrobionymi z mąki i jednego jajka lub z zacierkami (mogą być kluseczki ze szpinakiem).