ZUPA CHŁOPSKA FAJSŁAWICKA
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- 3 litry wody
- 1/2 kg ziemniaków
- 30 dkg słoniny lub boczku
- mała cebula
- 3 szklanki mąki
- około 1 szklanki wody
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Z mąki i wody zagniatamy ciasto, wałkujemy, wrzucamy do gotującego wywaru rwane „łaszki". Słoninę kroimy w kostkę, smażymy, dodając pokrojoną w kostkę cebulę. Wytopioną słoninę ze skwarkami wrzucamy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.