POLEWKA NA MAŚLANCE
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 3 l wody
- 1,5 l maślanki
- 2 łyżki mąki
- 1 kg kości
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 cebule
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por
Przygotowanie
Przygotować wywar z kości i pokrojonych warzyw, dodać podsmażony boczek z cebulą i przyprawy. Obrać ziemniaki, pokroić, dodać do wywaru. Wlać maślankę roztrzepaną z mąką. Mieszając, całość delikatnie zagotować. Przyprawić do smaku.