KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- mała kapusta młoda
- ok. 50 dag kości wędzonych
- marchew
- sól, pieprz, majeranek
- koperek
- opcjonalnie ziemniaki
Przygotowanie
Kości wędzone zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i marchew pokrojoną w krążki i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie szatkujemy drobno kapustę, następnie dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Opcjonalnie po ugotowaniu kapusty możemy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i dalej gotować.
Zupę można zabielić zasmażką lub można też dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Do smaku można dodać świeży koper.