JABŁCZANKA
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- 3 litry wody
- 30 dag suszonych jabłek
- 150 ml śmietana 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- cukier
Przygotowanie
Suszone jabłka płuczemy, gotujemy do miękkości, część ugotowanych jabłek rozgniatamy dodajemy śmietanę z rozmąconą mąką, zagotowujemy, słodzimy cukrem do smaku.
Zupa podawana była jako danie główne z gotowanymi ziemniakami, kraszonymi podsmażoną śmietaną z cebulką.