Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Zupysepator JABŁCZANKAbread_active_right

JABŁCZANKA

JABŁCZANKA

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 3 litry wody
  • 30 dag suszonych jabłek
  • 150 ml śmietana 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier

 

Przygotowanie

 

Suszone jabłka płuczemy, gotujemy do miękkości, część ugotowanych jabłek rozgniatamy dodajemy śmietanę z rozmąconą mąką, zagotowujemy, słodzimy cukrem do smaku.

Zupa podawana była jako danie główne z gotowanymi ziemniakami, kraszonymi podsmażoną śmietaną z cebulką.