SMAŻENINA
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki:
- 1 kg swojskiej kiełbasy wędzonej (najlepiej tłustej)
- 1/2 kg swojskiego boczku wędzonego
- 1/2 kg swojskiej wędzonej szynki
- 1/2 kg swojskiego baleronu
- 20 ugotowanych kurzych wiejskich jaj
- 1 gruba laska świeżego chrzanu
- 0,25 kg białego wiejskiego sera
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Wędliny pokroić w plastry i lekko podsmażyć na maśle. Ugotowane jajka pokroić w ćwiartki, układać w garnku, środkową częścią jajka do spodu, wędlina i tak na przemian. Ułożone warstwy posypać pokruszonym białym serem. Następnie posypać startym na dużych oczkach tarki chrzanem, pieprzem i szczyptą soli do smaku. Dusić pod przykryciem około 1 godz. na małym ogniu. Na koniec wszystko razem wymieszać. Podawać z chlebem, żurawiną lub ćwikłą.