PIERÓG URZĘDOWSKI
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- Jajko
- 20 dag drożdży
- szczypta soli i cukru
Nadzienie
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 4 szklanki wody
- 1 kg sera białego
- 1/2 łyżki masła
- 3-5 jaj
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-6 łyżek cukru
- świeża mięta
Przygotowanie
Składniki na ciasto połączyć, wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem masła. Ser zmielić. Połączyć wszystkie składniki. Na blachę wyłożyć 1/2 ciasta drożdżowego, nałożyć farsz, przykryć drugim płatem ciasta. Piec 50-60 min. w temperaturze 180°C.