Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Przystawkisepator PIERÓG URZĘDOWSKIbread_active_right

PIERÓG URZĘDOWSKI

PIERÓG URZĘDOWSKI

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Ciasto

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • Jajko
  • 20 dag drożdży
  • szczypta soli i cukru

 

Nadzienie

 

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 4 szklanki wody
  • 1 kg sera białego
  • 1/2 łyżki masła
  • 3-5 jaj
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-6 łyżek cukru
  • świeża mięta

 

Przygotowanie

Składniki na ciasto połączyć, wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia. Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem masła. Ser zmielić. Połączyć wszystkie składniki. Na blachę wyłożyć 1/2 ciasta drożdżowego, nałożyć farsz, przykryć drugim płatem ciasta. Piec 50-60 min. w temperaturze 180°C.