Pasztet jajeczny
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- jajko surowe
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki groszku z puszki
- po 1/2 pęczka koperku, natki pietruszki i szczypiorku
- łyżka masła
- 4 łyżki startego żółtego sera (np. edamskiego)
- sól, pieprz
- tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Jajka obrać i posiekać (niezbyt drobno). Zieleninę opłukać, otrząsnąć i drobno posiekać. Masę jajeczną wymieszać z bułką tartą, śmietaną, surowym żółtkiem, koperkiem, natką, szczypiorkiem oraz groszkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami delikatnie połączyć z masą.
Formę keksówkę (długości 22 cm) natłuścić i wysypać tartą bułką. Włożyć masę jajeczną, wyrównać powierzchnię, oprószyć tartą bułką oraz startym żółtym serem i skropić stopionym masłem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C. Zrumieniony pasztet ostrożnie wyjąć z formy i podawać gorący, pokrojony w grube plastry albo na zimno z chrzanem lub sosem pomidorowym.