MACE BOROWIACKIE
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- 2 kg mąki
- 1 l mleka
- kostka tłuszczu
- 10 łyżek cukru
- 10 dag drożdży
- szczypta soli
Przygotowanie
Przygotować rozczyn ze szklanki mleka, łyżki cukru i drożdży. Zagotować mleko z resztą cukru i tłuszczem, połączyć z rozczynem, częścią mąki i solą. Stopniowo dodawać resztę mąki. Ciasto dobrze wyrobić i wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Ciasto podzielić na kwadraty i nałożyć farsz (grzybowy ze skwarkami), posypać serem.
Mace piec, aż się zarumienią.