Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Przystawkisepator MACE BOROWIACKIEbread_active_right

MACE BOROWIACKIE

MACE BOROWIACKIE

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 2 kg mąki
  • 1 l mleka
  • kostka tłuszczu
  • 10 łyżek cukru
  • 10 dag drożdży
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

 

Przygotować rozczyn ze szklanki mleka, łyżki cukru i drożdży. Zagotować mleko z resztą cukru i tłuszczem, połączyć z rozczynem, częścią mąki i solą. Stopniowo dodawać resztę mąki. Ciasto dobrze wyrobić i wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Ciasto podzielić na kwadraty i nałożyć farsz (grzybowy ze skwarkami), posypać serem.

 

Mace piec, aż się zarumienią.