KAKORY
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- ziemniaki
- mąka
- sól
- marchew
- cebula
- pieprz
- olej lniany
- słonina
- śmietana
Ciasto
Ziemniaki gotujemy i po ostudzeniu przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę i sól, formujemy wałek jak na kopytka, odcinamy wielkości 6x8 cm, do środka wkładamy farsz z marchwi.
Farsz
Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na oleju, mieszamy z marchwią i doprawiamy solą i pieprzem.
Nadziane kakory pieczemy w piekarniku około 30 minut. Podajemy z sosem: słoninę kroimy w kostkę, topimy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy śmietanę.