Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Przystawkisepator KAKORYbread_active_right

KAKORY

KAKORY

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

 


 

Składniki

 

  • ziemniaki
  • mąka
  • sól
  • marchew
  • cebula
  • pieprz
  • olej lniany
  • słonina
  • śmietana

 

Ciasto

 

Ziemniaki gotujemy i po ostudzeniu przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę i sól, formujemy wałek jak na kopytka, odcinamy wielkości 6x8 cm, do środka wkładamy farsz z marchwi.

 

Farsz

 

Ugotowaną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na oleju, mieszamy z marchwią i doprawiamy solą i pieprzem.

 

Nadziane kakory pieczemy w piekarniku około 30 minut. Podajemy z sosem: słoninę kroimy w kostkę, topimy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy śmietanę.