„HAUSKYJZA” (SER DOMOWY Z KMINKIEM)
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- ½ kg białego sera (twarogowy)
- sól, pieprz do smaku, garść kminku
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Biały ser (twaróg) rozkruszyć w misce, posypać solą i kminkiem, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na kilka dni do ciepłego miejsca (najlepiej nasłonecznionego).
Kiedy ser będzie się rozlewać i ciągnąć (woskować, po 4-6 dniach), pojawi się woda - trzeba ją odlać. Następnie należy rozpuścić na patelni masło, dodać ser i smażyć (podgrzewać) na małym ogniu.
Kiedy ser całkowicie się rozpłynie wlać 2 rozkłócone żółtka, trochę pieprzu, wymieszać całość. Nie gotować - może się zwarzyć, tylko podgrzewać. Podczas podgrzewania zmienia się zapach. Doprawić do smaku solą. Na koniec wlać do miski, odstawić do ostygnięcia i ser jest gotowy do spożycia. Podawać z pieczywem.