CHLEBUŚ Z MĄKI KRUPCZATKI
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki:
- 1 kg mąki krupczatki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 litr letniej wody
- po 6 łyżek: sezamu, otrąb pszennych, płatków owsianych, słoneczniku i siemienia lnianego, można dodać łyżeczkę czarnuszki
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę wody i wszystko dobrze wyrobić w misce. Przełożyć do dużej blachy keksowej (lub dwóch mniejszych) wyłożonych papierem do pieczenia i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 1 godz. Chlebuś powinien być pięknie zarumieniony z wierzchu i pięknie pachnieć.