Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Przystawkisepator CHLEB ZIOŁOWY NA LIŚCIACH TATARAKUbread_active_right

CHLEB ZIOŁOWY NA LIŚCIACH TATARAKU

CHLEB ZIOŁOWY NA LIŚCIACH TATARAKU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 1 kg mąki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • garść pestek dyni
  • 1 liść tataraku
  • 3-3,5 szklanki letniej wody

 

Do szejkera

 

  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 10 dag drożdży

 

Przygotowanie

 

Cukier, jajka, wodę i drożdże dokładnie mieszamy w szejkerze. Do miski wsypujemy mąkę, zioła, bazylię, majeranek, sól i dobrze mieszamy. Następnie wlewamy 3-3,5 szklanki letniej wody i zawartość szejkera, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy foremki do pieczenia. Na dno każdej natłuszczonej foremki kładziemy dwa małe kawałki liści z tataraku. Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy 50 minut w temperaturze 190°C stopni (z termoobiegiem 50 minut - 150°C).