Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Przystawkisepator CHLEB CHWAŁOWSKIbread_active_right

CHLEB CHWAŁOWSKI

CHLEB CHWAŁOWSKI

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 10-12 kg mąki żytniej
  • Zakwas
  • woda lub mleko, maślanka, serwatka
  • sól
  • drożdże

 

Przygotowanie

 

Do dzieży drewnianej wsypujemy mąkę żytnią. Do części mąki dodajemy 10 dag drożdży wymieszanych z 3 łyżkami soli, zakwasem i 8 l wody lub mleka, bądź serwatki, maślanki. Rozczyniamy wieczorem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 godzin.

 

Rano wsypujemy resztę mąki, aby uzyskać „dość'' gęstą konsystencję, aż ciasto odkleja się od ręki, podsypujemy mąką mieszając w jedną stronę od zewnątrz do środka. Następnie przykrywamy kocem.

 

Po upływie dwóch godzin z wyrośniętego ciasta formujemy kule, wkładamy do okrągłych koszyków (wisu - tatarak). Wkładamy chleb do pieca chlebowego na około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia przekładamy od tyłu do przodu.

 

Po wyjęciu z pieca smarujemy po wierzchu słoniną, a następnie przykrywamy lnianą ściereczką, w celu pochłonięcia nadmiernej wilgoci.