CHLEB
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- 1,5 kg mąki żytniej
- 0,5 kg mąki żytniej razowej
- 0,5 kg mąki pszennej chlebowej
- 5 łyżeczek soli
- zakwas
- siemię lniane
Przygotowanie
Mąki wymieszać, dodać sól i siemię lniane. Zakwas rozpuścić w wodzie, można dodać mleka zsiadłego. Wlać zakwas do mąki, wymieszać, pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia. Ciasto wymieszać jeszcze raz, wkładać do podłużnych foremek, a gdy wyrośnie piec w piekarniku 1 godzinę w 180°C.