BUŁECZKI KAPUŚNIACZKI
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Ciasto
· 5 jajek od kur z własnego chowu
· ok. ½ l swojskiej śmietany
· 1 kostka drożdży
· ok. ¼ l mleka bez konserwantów
· 125 g margaryny
· 125 g smalcu
· 1 kg mąki
Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem, jajka ubić. Do mąki dodać rozczyn z drożdży i mleka, roztrzepane jajka oraz po szczypcie soli i cukru. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać roztopiony tłuszcz i dobrze ciasto wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
Farsz
· kapusta kiszona
· grzyby suszone
· cebula
· przyprawy
Kapustę obgotować odcedzić i posiekać. Podsmażyć ją na tłuszczu razem z przysmażoną cebulką, doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wyciąć krążki, nakładać farsz. Zlepić formując bułeczkę. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do pieca nagrzanego do temp 180°C i piec około 30 minut.