Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Deserysepator SĘKACZ ZE SZCZEPANbread_active_right

SĘKACZ ZE SZCZEPAN

SĘKACZ ZE SZCZEPAN

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 30 jaj
  • 3 masła
  • 1 kg cukru
  • 1,5 kg mąki
  • 1 śmietana 18%
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 proszki do pieczenia
  • zapach cytrynowy
  • cytrynka w płynie

 

Przygotowanie

 

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po kolei gorące masło, śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia, zapach oraz cytrynkę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek.

 

Pieczenie sękacza to prawdziwa sztuka, która wymaga wiele wprawy i cierpliwości, dlatego wykonują go wyspecjalizowane i wprawione do tej czynności osoby, posiadające odpowiedni wałek i specjalistycznie wykonany piec.