SĘKACZ ZE SZCZEPAN
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- 30 jaj
- 3 masła
- 1 kg cukru
- 1,5 kg mąki
- 1 śmietana 18%
- 2 cukry waniliowe
- 2 proszki do pieczenia
- zapach cytrynowy
- cytrynka w płynie
Przygotowanie
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po kolei gorące masło, śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia, zapach oraz cytrynkę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek.
Pieczenie sękacza to prawdziwa sztuka, która wymaga wiele wprawy i cierpliwości, dlatego wykonują go wyspecjalizowane i wprawione do tej czynności osoby, posiadające odpowiedni wałek i specjalistycznie wykonany piec.