Malinowa pokusa
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanki mąki krupczatki (typ 500)
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Poncz:
- 150 ml przegotowanej zimnej wody
- 1 łyżka cukru
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
Masa malinowo-budyniowa:
- 400 g malin (mogą być mrożone)
- 3-4 czubate łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy w proszku bez cukru
- 100 ml wody
Maliny zagotować z cukrem. Budyń wymieszać w wodzie, wlać na zestawione z palnika maliny, ciągle mieszając. Postawić z powrotem na palnik, gotować ok. pół minuty. Gorący budyń wylać na nasączony biszkopt. Zostawić na ok. 25-30 minut do wystudzenia.
Masa śmietanowa:
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 2 czubate łyżki cukru
Do miski wlać śmietankę, wsypać cukier, ubijać przez ok. 2 minuty, do uzyskania sztywnej masy.
Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu. Masę malinowo-budyniową wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać, wystudzić. Na zimną masę malinową wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę śmietanową, wyrównać. Wierzch udekorować malinami.