GWIAZDA MAKOWA
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 200 g cukru
- mleko - tyle, ile wchłonie mąka (konsystencja ma być podobna do ciasta na pierogi)
- szczypta soli
- 150 g roztopionego masła (dodajemy na koniec wyrabiania)
- 5 żółtek
- można dodać trochę alkoholu i zapach
Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa
- 500 g maku (namoczony i dwukrotnie zmielony w maszynce)
- 200 g cukru
- kilka łyżek miodu
- 150 g roztopionego masła
- rodzynki
- pokrojone morele
- posiekane orzechy włoskie
- troszkę skórki pomarańczowej
- zapach migdałowy
- trochę likieru migdałowego
- piana z 4 białek
Wykonanie Gwiazdy
100 g ciasta wałkujemy na kształt koła, układamy na okrągłej formie do pieczenia i smarujemy makiem, układamy następną porcję rozwałkowanego na okrągło ciasta i smarujemy makiem, układamy dalej trzecią taką samą warstwę ciasta i znowu smarujemy makiem, układamy czwarty okrągły placek z ciasta. Tak ułożone ciasto kroimy najpierw na cztery części, środek zostawiamy w całości, każdą czwartą część kroimy znowu na dwie części, a następnie każdą ósmą część znowu na dwie części. Ma powstać 16 części - podobnie kroimy ciasto z koła na rogale, tutaj jednak środek nie może być pocięty.
Zwijanie gwiazdy
Bierzemy palcami obu rąk dwa kawałki ciasta i zwijamy do środka dwa razy, brzegi zlepiamy. Tak postępujemy z każdą parą pociętych pasków. Powstanie nam osiem ramion gwiazdy. Pieczemy tak jak każde ciasto drożdżowe. Po upieczeniu lukrujemy.