DROŻDŻÓWKA
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Ciasto
- 1 kg mąki tortowej
- ¼ szklanki oleju
- 50 g masła
- 6 jaj całych (rozetrzeć z cukrem)
- ½ l mleka
- ½ szklanki cukru
- 100 g rodzynek
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Rozczyn
- 100 g drożdży
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- ½ l mleka
Kruszonka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła
- cukier waniliowy
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier, mąkę, wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Następnie dodać całe jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubić, dodać do rozczynu i dodawać stopniowo mąkę, olej, sól, rodzynki (wcześniej namoczone). Ciasto dobrze wyrobić, aż pojawiać się będą pęcherze. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masę wyłożyć na blachę, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około jedną godzinę.