Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Deserysepator DROŻDŻÓWKAbread_active_right

DROŻDŻÓWKA

DROŻDŻÓWKA

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Ciasto

 

  • 1 kg mąki tortowej
  • ¼ szklanki oleju
  • 50 g masła
  • 6 jaj całych (rozetrzeć z cukrem)
  • ½ l mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 100 g rodzynek
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

 

Rozczyn

 

  • 100 g drożdży
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • ½ l mleka

 

Kruszonka

 

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • cukier waniliowy
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki

 

Przygotowanie:

 

Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier, mąkę, wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Następnie dodać całe jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubić, dodać do rozczynu i dodawać stopniowo mąkę, olej, sól, rodzynki (wcześniej namoczone). Ciasto dobrze wyrobić, aż pojawiać się będą pęcherze. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masę wyłożyć na blachę, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około jedną godzinę.