Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Deserysepator CIASTKA GRZEBIENIEbread_active_right

CIASTKA GRZEBIENIE

CIASTKA GRZEBIENIE

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki:

 

  • 1 kg mąki
  • 250 g smalcu
  • 1 margaryna
  • 1 kwaśna śmietana
  • 100 g drożdży
  • 1 jajko do smarowania
  • Marmolada
  • Cukier kryształ do posypania

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozrobić ze śmietaną. Do mąki dodać smalec i margarynę, rozdrobnić, następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki do wyrośnięcia. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, pokroić w paski i posmarować marmoladą. Złożyć na pół, brzegi sklejać widelcem. Pokroić na mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.