CIASTKA GRZEBIENIE
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki:
- 1 kg mąki
- 250 g smalcu
- 1 margaryna
- 1 kwaśna śmietana
- 100 g drożdży
- 1 jajko do smarowania
- Marmolada
- Cukier kryształ do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić ze śmietaną. Do mąki dodać smalec i margarynę, rozdrobnić, następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki do wyrośnięcia. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, pokroić w paski i posmarować marmoladą. Złożyć na pół, brzegi sklejać widelcem. Pokroić na mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.