Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Deserysepator Biszkopt z makiem i masąbread_active_right

Biszkopt z makiem i masą

Biszkopt z makiem i masą

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Przepis na biszkopt z makiem i masą autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich Wambierzyce (woj. dolnośląskie).

 

Biszkopt z makiem:

  • 4 jaja
  • 1½ szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki maku
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 szklanki cukru - kryształ

 

Białka ubić na pianę dodając pozostałe produkty i mieszając. Pieczemy osobno 2 placki w temp. 180oC ok. 20 minut.

 

Masa:

  • 1 litr mleka
  • 9 łyżek mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła

 

Zagotować mleko z mąką, dodając cukier, ostudzić. Ucierając masło dodawać ostudzoną masę z mleka i mąki. Taką masą przekładamy gotowe placki.