Drukuj artykuł

ZAGUBY

ZAGUBY

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 2 kg ziemniaków gotowanych
  • 2 kg ziemniaków surowych
  • 0,5 kg boczku wędzonego półsurowego
  • cebula
  • jajka
  • pieprz
  • sól

 

Ciasto 1 - takie jak na pyzy

 

Zetrzeć na drobnej tarce ziemniaki, wycisnąć w tzw. „serniczku", dodać połowę (1 kg) ugotowanych ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej, jajko, sól. Wyrobić ręką ciasto na pyzy.  Dodać połowę usmażonego boczku z cebulką, wymieszać.

 

Ciasto 2 - jak na kopytka

 

Ugotować wcześniej ziemniaki, wystudzone przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę pszenną, jajko, sól, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, szczyptę sody oczyszczonej. Zagnieść ciasto na kopytka.

 

Przygotowanie

 

Odrywamy porcję ciasta nr 2. Wałkujemy cienko prostokąt, podsypując mąką. Ciasto nie może się przyklejać do stolnicy. Na rozwałkowane ciasto układamy łyżką ciasto nr 1, rozsmarowujemy tak jak na roladę. Zwijamy rulon i kroimy go na kawałki 3-4 cm. Gotujemy w osolonej wodzie, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Czas gotowania - trochę dłużej niż kopytka, ponieważ w środku jest surowe ciasto z ziemniaków.

 

Podajemy ciepłe, polane pozostałym tłuszczem. Możemy też lekko podsmażyć na rumiano na patelni.