Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator WIENIEC KAPUŚCIANYbread_active_right

WIENIEC KAPUŚCIANY

WIENIEC KAPUŚCIANY

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • główka kapusty włoskiej
  • 6 łyżek masła
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól

 

Farsz

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego mieszanego
  • 1 cebula
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 oleju
  • 1 torebka ryżu

 

Przygotowanie

 

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulkę, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz drobno pokrojoną paprykę. Dusić aż zmięknie. W garnuszku ugotować woreczek ryżu. Podsmażone warzywa, ryż i mięso dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z główki kapusty zdjąć wierzchnie i zepsute liście, ściąć głąb, ale go nie wycinać. Kapustę włożyć do osolonego wrzątku, zagotować i wyjąć. Rozłożyć liście, nie odłamując ich. Na każdy liść kłaść wałeczek farszu i zawijać do środka, zaczynając od największych liści. Sam środek kapusty delikatnie wyciąć i włożyć farsz. Wierzch zakryć malutkimi listkami. Całą główkę ścisnąć szeroką taśmą lub siatką masarską. Tak przygotowaną kapustę włożyć do szerokiego rondla, polać masłem i 1/2 szklanki bulionu. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 30 minut w temp. 180°C. Wyjąć, postawić rondel na ogniu, dolać jeszcze pół szklanki bulionu i śmietany, przykryć pokrywką. Dusić, polewając tym samym sosem i często odwracając. Gdy kapustę i farsz łatwo będzie przekuć patyczkiem, przełożyć na półmisek. Zdjąć siatkę lub taśmę i polać przecedzonym sosem.