WIENIEC KAPUŚCIANY
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- główka kapusty włoskiej
- 6 łyżek masła
- 1 szklanka bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
Farsz
- 1/2 kg mięsa mielonego mieszanego
- 1 cebula
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- sól
- pieprz
- 1/3 oleju
- 1 torebka ryżu
Przygotowanie
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulkę, startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz drobno pokrojoną paprykę. Dusić aż zmięknie. W garnuszku ugotować woreczek ryżu. Podsmażone warzywa, ryż i mięso dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Z główki kapusty zdjąć wierzchnie i zepsute liście, ściąć głąb, ale go nie wycinać. Kapustę włożyć do osolonego wrzątku, zagotować i wyjąć. Rozłożyć liście, nie odłamując ich. Na każdy liść kłaść wałeczek farszu i zawijać do środka, zaczynając od największych liści. Sam środek kapusty delikatnie wyciąć i włożyć farsz. Wierzch zakryć malutkimi listkami. Całą główkę ścisnąć szeroką taśmą lub siatką masarską. Tak przygotowaną kapustę włożyć do szerokiego rondla, polać masłem i 1/2 szklanki bulionu. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 30 minut w temp. 180°C. Wyjąć, postawić rondel na ogniu, dolać jeszcze pół szklanki bulionu i śmietany, przykryć pokrywką. Dusić, polewając tym samym sosem i często odwracając. Gdy kapustę i farsz łatwo będzie przekuć patyczkiem, przełożyć na półmisek. Zdjąć siatkę lub taśmę i polać przecedzonym sosem.