Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator SCHAB Z DZIKA PO MYŚLIWSKUbread_active_right

SCHAB Z DZIKA PO MYŚLIWSKU

SCHAB Z DZIKA PO MYŚLIWSKU

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 1 cały schab z dzika
  • 5 liści laurowych
  • 15 ziaren jałowca
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowane
  • 5 łyżek oleju

 

Z przygotowanych przypraw i oleju zrobić marynatę i natrzeć mięso. Przygotowany schab przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na dwie godziny w 200°C.

 

Pieczone ziemniaki

 

  • 2 kg młodych ziemniaków
  • łyżka stołowa masła
  • czosnek
  • sól i pieprz

 

Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić. Masło wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Nasmarować ziemniaki, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku 30 minut w 180°C.

 

Sos grzybowy

 

  • ½ kg świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 op. śmietany 30%
  • sól i pieprz

 

Grzyby umyć i osuszyć. Rozgrzać olej, wrzucić grzyby i dusić, aby były miękkie. Dodać pokrojoną w krążki cebulę, doprawić solą i pieprzem, chwilę poddusić i na końcu dodać śmietanę.

 

Tak przygotowany sos podajemy z pokrojonym schabem i ziemniakami.