SCHAB Z DZIKA PO MYŚLIWSKU
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- 1 cały schab z dzika
- 5 liści laurowych
- 15 ziaren jałowca
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka rozmarynu
- 1 łyżka tymianku
- 2 łyżeczki czosnku granulowane
- 5 łyżek oleju
Z przygotowanych przypraw i oleju zrobić marynatę i natrzeć mięso. Przygotowany schab przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na dwie godziny w 200°C.
Pieczone ziemniaki
- 2 kg młodych ziemniaków
- łyżka stołowa masła
- czosnek
- sól i pieprz
Ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić. Masło wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem. Nasmarować ziemniaki, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku 30 minut w 180°C.
Sos grzybowy
- ½ kg świeżych grzybów
- 1 cebula
- 1 op. śmietany 30%
- sól i pieprz
Grzyby umyć i osuszyć. Rozgrzać olej, wrzucić grzyby i dusić, aby były miękkie. Dodać pokrojoną w krążki cebulę, doprawić solą i pieprzem, chwilę poddusić i na końcu dodać śmietanę.
Tak przygotowany sos podajemy z pokrojonym schabem i ziemniakami.