Rolada pieczarkowa na cieście serowym
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Przepis na roladę pieczarkową na cieście serowym autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich Wambierzyce (woj. dolnośląskie).
Przepis na 20 porcji, czas przygotowania - 1 godzina
Ciasto:
- 0,40 kg sera żółtego gouda
- 9 jajek (mniej jajek - ciasto będzie niższe)
- majonez 400 ml
Farsz:
- 0,50 kg pieczarek
- 0,50 kg mięsa mielonego np. szynka, schab
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 jajko
- pęczek pietruszki
- sól, pieprz
Do dekoracji według uznania: sałata, pomidorki, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Ciasto: Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać 9 rozkłóconych jajek - wymieszać i dodać 400 ml majonezu. Dokładnie wymieszać składniki i wyłożyć równomiernie na wcześniej przygotowaną blaszkę o wymiarach 25 cm x 36 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w 180°C.
Farsz: Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce i doprawić solą i pieprzem do smaku. Cebulę, paprykę i czosnek pokroić w kostkę i przełożyć na rozgrzany olej. Chwilkę dusimy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mięsa mielonego przygotowanego tak jak na kotlety mielone. Wymieszać i dodać umytą, posiekaną drobno pietruszkę.
Upieczone ciasto serowe lekko studzimy i delikatnie odrywamy od papieru. Następnie na tę stronę, która była przyklejona do papieru wykładamy farsz zostawiając z obu stron około centymetrowe marginesy i zwijamy w miarę ściśle roladę (można pomagać sobie papierem do pieczenia). Zwiniętą roladę układamy na blaszce i ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180°C.
Roladę podawać pokrojoną na plastry grubości ok. 2 cm, na talerzu wyłożonym zieloną sałatą i udekorowaną pomidorami i pietruszką.