PRAŻUCHY Z ŻEBERKAMI Z KAPUSTĄ
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- 1 główka białej kapusty średniej wielkości
- 1 łyżeczka kminku
- 1 cebula drobno pokrojona
- 10 dkg słoniny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kg żeberek
- 2 łyżki wegety
- sól i pieprz do smaku
- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i gotować chwilę bez przykrycia, następnie przykryć i gotować do miękkości. Do kapusty dodać kminek. Słoninę drobno pokroić i podsmażyć, dołożyć cebulę. Do wysmażonej słoniny i cebuli dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Tak przygotowaną zasmażkę wylać do odcedzonej kapusty, doprawić solą i pieprzem.
Umyte żeberka pokroić na nieduże kawałki, obsmażyć na złoty kolor na smalcu, podlać niewielką ilością wody, dodać pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, doprawić solą, wegetą i pieprzem, upiec do miękkości.
Obrane ziemniaki opłukać i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut. Odlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną. Ubić ziemniaki na jednolitą, gładką masę. Łyżką zwilżoną tłuszczem (najlepiej od skwarek) formować kluski i układać je na talerzach. Prażuchy podawać ze skwarkami.
Kapustę wyłożyć na połowie półmiska, obok poukładać żeberka. Kapustę można polać sosem mięsnym z żeberek. Podawać na ciepło z prażuchami.