Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator PRAŻUCHY Z ŻEBERKAMI Z KAPUSTĄbread_active_right

PRAŻUCHY Z ŻEBERKAMI Z KAPUSTĄ

PRAŻUCHY Z ŻEBERKAMI  Z KAPUSTĄ

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 1 główka białej kapusty średniej wielkości
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 10 dkg słoniny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 kg żeberek
  • 2 łyżki wegety
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie

 

Kapustę poszatkować, zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i gotować chwilę bez przykrycia, następnie przykryć i gotować do miękkości. Do kapusty dodać kminek. Słoninę drobno pokroić i podsmażyć, dołożyć cebulę. Do wysmażonej słoniny i cebuli dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Tak przygotowaną zasmażkę wylać do odcedzonej kapusty, doprawić solą i pieprzem.

 

Umyte żeberka pokroić na nieduże kawałki, obsmażyć na złoty kolor na smalcu, podlać niewielką ilością wody, dodać pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, doprawić solą, wegetą i pieprzem, upiec do miękkości.

 

Obrane ziemniaki opłukać i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnka, zalać wodą i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut. Odlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną. Ubić ziemniaki na jednolitą, gładką masę. Łyżką zwilżoną tłuszczem (najlepiej od skwarek) formować kluski i układać je na talerzach. Prażuchy podawać ze skwarkami.

 

Kapustę wyłożyć na połowie półmiska, obok poukładać żeberka. Kapustę można polać sosem mięsnym z żeberek. Podawać na ciepło z prażuchami.