PIEROGI Z SOCZEWICY ZIELONEJ
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Farsz
- 1 woreczek soczewicy zielonej
- 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 15 dag boczku
Ciasto
- mąka
- olej
- ciepła woda
Przygotowanie
Soczewicę moczyć przez 3 godz., następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki obrać, ugotować. Na patelnię wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek, lekko podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Soczewicę, ziemniaki i cebulę z boczkiem przekręcić przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem. Najlepiej przygotować farsz dzień wcześniej lub gotowy wstawić do lodówki na 2 godziny.
Z mąki, oleju i wody zrobić ciasto pierogowe. Gotowe ciasto dzielić na kawałki, rozwałkować, wycinać krążki szklanką i faszerować przygotowaną soczewicą. Tak przygotowane pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty. Podawać polane roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką.