PIEROGI Z MIĘTĄ
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Ciasto
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 ½ szklanki ciepłej wody
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
Wyrobić ciasto.
Farsz
- 1 ½ kg ziemniaków
- mała garść świeżo suszonej mięty
- 1 mała cebula - zeszklić na oleju
Ziemniaki ugotować i zemleć, dodać skruszoną miętę i cebulę. Dodać troszeczkę soli, pieprzu czarnego i ziołowego. Wszystko wymieszać.
Rozwałkować ciasto, literatką wykroić krążki i nakładać na nie farsz. Dokładnie skleić brzegi. Wrzucać do gotującej się wody - gdy wypłyną na wierzch chwilę odczekać i wyjąć cedzakiem. Okrasić cebulką.