PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄ
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- 1 kg mąki
- 40 dag kaszy jaglanej
- 5-6 jaj
- sól
- pieprz
- smalec
- opcjonalnie ok. 40 dag grzybów
- woda
- 3-4 łyżki masła
- boczek z cebulą do okrasy
Ciasto
Z mąki i masła, szczypty soli i letniej wody zagnieść ciasto. Kaszę przelać wrzątkiem, następnie uprażyć na sypko. Jajka ugotować, oddzielić żółtka od białek i białko pokroić w kosteczkę. W opcji z grzybami, pokroić w kostkę i poddusić z solą i pieprzem.
Farsz
Do uprażonej kaszy dodać białka, grzyby, sól, pieprz i w razie gdyby farsz nie był kleisty troszkę smalcu. Wymieszać wszystko.
Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać koła, następnie nałożyć farsz i zlepić. Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Polać przesmażonym boczkiem z cebulką.