Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄbread_active_right

PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄ

PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄ

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 1 kg mąki
  • 40 dag kaszy jaglanej
  • 5-6 jaj
  • sól
  • pieprz
  • smalec
  • opcjonalnie ok. 40 dag grzybów
  • woda
  • 3-4 łyżki masła
  • boczek z cebulą do okrasy

 

Ciasto

 

Z mąki i masła, szczypty soli i letniej wody zagnieść ciasto. Kaszę przelać wrzątkiem, następnie uprażyć na sypko. Jajka ugotować, oddzielić żółtka od białek i białko pokroić w kosteczkę. W opcji z grzybami, pokroić w kostkę i poddusić z solą i pieprzem.

 

Farsz

 

Do uprażonej  kaszy dodać białka, grzyby, sól, pieprz i w razie gdyby farsz nie był kleisty troszkę smalcu. Wymieszać wszystko.

 

Ciasto rozwałkować na cienkie placki, wykrawać koła, następnie nałożyć farsz i zlepić. Gotować we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Polać przesmażonym boczkiem z cebulką.