PIEROGI Z KASZĄ I GRZYBAMI
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Farsz
- 0,5 kg kaszy gryczanej
- 0,5 kg świeżych leśnych grzybów
- 70 dag słoniny
- 5 cebul
- sól, pieprz
Ciasto
- 1,5 kg mąki
- 3 szklanki wody
- szczypta soli
Przygotowanie
Kaszę ugotować i zmielić, grzyby ugotować, następnie zmielić lub posiekać. Ugotowane grzyby wymieszać z kaszą. Słoninę i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć. Większą część przesmażonej cebuli i słoniny wlać do kaszy, a resztę pozostawić do okraszenia pierogów. Ciasto zagnieść i formować pierogi.