Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMIbread_active_right

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

 

Ciasto

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jaja całe (małe)
  • 1 szklanka wody (wrzątek)
  • sól
  • niewielka ilość oleju (dolewana do wody podczas gotowania pierogów)

 

Farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 80 dag grzybów leśnych świeżych albo 3-4 dag grzybów suszonych
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 jaja
  • sól, pieprz, olej
  • masło do pokraszenia gotowych pierogów

 

Przygotowanie

 

Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać szklanką pierogi, nałożyć ugotowany farsz, skleić. Gotować kilka minut w osolonej, wrzącej wodzie.