PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jaja całe (małe)
- 1 szklanka wody (wrzątek)
- sól
- niewielka ilość oleju (dolewana do wody podczas gotowania pierogów)
Farsz
- 1 kg kapusty kiszonej
- 80 dag grzybów leśnych świeżych albo 3-4 dag grzybów suszonych
- 2 średnie cebule
- 2-3 jaja
- sól, pieprz, olej
- masło do pokraszenia gotowych pierogów
Przygotowanie
Ze składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wykrawać szklanką pierogi, nałożyć ugotowany farsz, skleić. Gotować kilka minut w osolonej, wrzącej wodzie.