PIEROGI SZPINAKOWO-DYNIOWE
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Z mąki, wody, soli, rozmrożonego, przesmażonego szpinaku, robimy ciasto. Dynię pieczemy w piekarniku (180°C przez 20 min). Następnie przekładamy dynię do rondla, smażymy z gałką muszkatołową i imbirem. Podsmażamy cebulkę na maśle i dodajemy do dyni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z ciasta wykrawamy kółka, po czym nakładamy farsz, sklejamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z przysmażoną cebulką.