Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator PIEROGI PIECZONE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMIbread_active_right

PIEROGI PIECZONE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI PIECZONE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Ciasto

  • 70 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • 32 g drożdży
  • szczypta soli

 

Farsz

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 duże cebule
  • ½ kostki margaryny
  • sól i pieprz według uznania

 

Przygotowanie

 

Ciasto: Zarobić wszystko mieszając, jak na pierogi.

 

Farsz: Kapustę ugotować i mocno odcisnąć. Pieczarki pokroić i smażyć na margarynie razem z cebulą. Kapustę i usmażone pieczarki razem przemielić maszynką o dużych oczkach, dodać sól i pieprz. Razem wymieszać wszystkie składniki farszu.

 

Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Układać na wcześniej przygotowanej blaszce. Można posmarować pierogi jajkiem i posypać makiem. Piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180°C.