PIEROGI PIECZONE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Ciasto
- 70 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- ¾ szklanki mleka
- 32 g drożdży
- szczypta soli
Farsz
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg pieczarek
- 2 duże cebule
- ½ kostki margaryny
- sól i pieprz według uznania
Przygotowanie
Ciasto: Zarobić wszystko mieszając, jak na pierogi.
Farsz: Kapustę ugotować i mocno odcisnąć. Pieczarki pokroić i smażyć na margarynie razem z cebulą. Kapustę i usmażone pieczarki razem przemielić maszynką o dużych oczkach, dodać sól i pieprz. Razem wymieszać wszystkie składniki farszu.
Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Układać na wcześniej przygotowanej blaszce. Można posmarować pierogi jajkiem i posypać makiem. Piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 180°C.