PIEROG PIECZONE Z KURKAMI I SEZAMEM ADELI
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Ciasto
- ½ kg mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 margaryna
- ½ szklanki mleka
- ½ kostki drożdży
Farsz
- ½ kg świeżych kurek
- masło do podsmażenia
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
½ kg grzybów kurek odgotować w osolonej wodzie, odsączyć wodę, a grzyby przekręcić przez maszynkę. Na maśle podsmażyć cebulę. Przyprawić do smaku. Składniki na pierogi połączyć i uformować ciasto, lepić pierogi nadziewając je przygotowanym farszem. Pierogi upiec w piekarniku i podawać z odrobiną masła.