MACZANKA RODATYCKA
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka smalcu
- 10-20 dkg kiełbasy
Przygotowanie:
Mleko gotujemy odlewając ¾ szklanki. Jajka roztrzepujemy z ¾ szklanki mleka dodając 4 łyżki mąki oraz szczyptę soli - wszystko wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż do kipienia.
Smalec roztapiamy na patelni, dodając kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy kilka minut. Maczankę rozlewamy na talerze i polewamy tłuszczem z kiełbasą. Jemy łyżeczką lub maczamy chlebem.