Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator KISZKA ZIEMNIACZANAbread_active_right

KISZKA ZIEMNIACZANA

KISZKA ZIEMNIACZANA

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg boczku surowego wędzonego
  • 1 kg cebuli
  • 5 jajek
  • pieprz i sól do smaku
  • jelita naturalne (jak do kiełbasy)

 

Przygotowanie

 

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę i przepuszczamy przez maszynkę lub trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane. Obraną cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na smalcu lub maśle klarowanym. Łączymy starte ziemniaki z cebulą i boczkiem, wbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.

 

Moczymy w wodzie jelita, płuczemy pod bieżącą wodą, nakładamy na odpowiednią końcówkę maszyny i nabijamy jelito farszem ziemniaczanym. Końcówki jelita wiążemy, przekładamy całość na wysmarowaną olejem blachę do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na ok. pół godz.

 

W trakcie pieczenia możemy przebić jelito igłą w kilku miejscach, aby zapobiec pękaniu. Gotową kiszkę ziemniaczaną spożywamy na ciepło z dodatkami wg uznania (śmietaną, maślanką lub surówką).