Drukuj artykuł

KIBINY

KIBINY

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Ciasto

 

  • 0,5 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 200 gram śmietany
  • ½ łyżeczki soli

 

Do przesianej mąki dodać sól, schłodzone masło posiekać nożem na drobne kawałki, następnie dodać jajka i śmietanę. Szybko zagnieść i położyć w chłodne miejsce.

 

Farsz

 

Około 600 dag mięsa (najlepiej karkówki) kroimy nożem na drobne kawałki, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, podsmażoną na tłuszczu i ostudzoną. Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Wyrabiamy mięso jak na kiełbasę, dodając około 1 szklankę zimnej wody.

 

Część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, wykrajamy większe krążki, nakładamy łyżką przygotowany farsz, zlepiamy jak pierogi, ustawiamy na wysmarowanej blaszce, formujemy, smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor około pół godziny. Podajemy na ciepło z dowolną surówką.