KIBINY
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Ciasto
- 0,5 kg mąki
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 200 gram śmietany
- ½ łyżeczki soli
Do przesianej mąki dodać sól, schłodzone masło posiekać nożem na drobne kawałki, następnie dodać jajka i śmietanę. Szybko zagnieść i położyć w chłodne miejsce.
Farsz
Około 600 dag mięsa (najlepiej karkówki) kroimy nożem na drobne kawałki, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, podsmażoną na tłuszczu i ostudzoną. Przyprawiamy solą, pieprzem do smaku. Wyrabiamy mięso jak na kiełbasę, dodając około 1 szklankę zimnej wody.
Część ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, wykrajamy większe krążki, nakładamy łyżką przygotowany farsz, zlepiamy jak pierogi, ustawiamy na wysmarowanej blaszce, formujemy, smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor około pół godziny. Podajemy na ciepło z dowolną surówką.