KACZKA NADZIEWANA KASZĄ GRYCZANĄ
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
Składniki
- kaczka
- cebula
- kasza gryczana
- pieprz
- sól
- czosnek
- majeranek
- jabłka kwaśne ze skórką
Farsz
- kasza gryczana
- golonka
- cebula
- sól, pieprz
- majeranek
- liść laurowy
- angielskie ziele
Przygotowanie
Oprawioną kaczkę opanierować: majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, pozostawić na noc.
Farsz
Kaszę i golonkę ugotować w przyprawach: majeranku, liściu laurowym oraz zielu angielskim. Mięso zmielić w maszynce, dodać kaszę i wszystko wymieszać. Zrobionym farszem napełnić kaczkę, zszyć i piec w piekarniku w 170°C (tak długo, ile kaczka waży, np. jeśli 2 kg, to piec 2 godziny).
Mięsa nie powinno się nakłuwać, aby nie straciło soków i nie stało się suche. Aby sprawdzić, czy kaczka jest gotowa, należy złapać za skrzydełko. Jeśli jest luźne i lekko się porusza, kaczka jest upieczona. Do pieczenia warto ułożyć kaczkę w brytfannie na jabłkach pokrojonych w ćwiartki
i na początku obficie podlać wodą. Zapobiegnie to przypaleniu mięsa na początku pieczenia. Dawniej kaczkę piekło się w piecu do pieczenia chleba.